Бібліотека

Відновлення життя після війни: як практика mindfulness допомагає пережити стрес

Відновлення життя після війни: як практика mindfulness допомагає пережити стрес

Люди, які опинилися не вдома і читають про обстріли рідних місць, переживають біль і дуже високий рівень тривоги за родичів та друзів, які залишилися в рідному місті.

Справитися з такими емоціями допоможе практика mindfulness.

Це одночасно і практика і стан особливого ставлення до думок і переживань. Регулярно практикуючи mindfulness-медитації, людина стає усвідомленою своїх думок і змінює своє ставлення до них.

Щоб відчути mindfulness як стан, зроби таку вправу:

Закрий очі, уяви себе на березі річки. По воді пливе листя. Ти спостерігаєш за цим листям – неминуче до тебе приходять різні думки. Твоє завдання – помічати, якого змісту ці думки, садити їх на листочки та спостерігати, як вода забирає їх. Зазвичай ми починаємо думати наші думки, аргументувати їх чи, навпаки, намагатися їх не думати або виганяти. Але це призводить лише до румінації – пережовування думок по колу, а це підвищує стрес.

Намагайся залишатися на березі та просто помічати зміст своїх думок, як приходять до голови. Деякі думки все одно будуть тебе зацікавлювати, це нормально. Разом з тим, як ти це помічаєш, ти й робиш практику. Просто познач це для себе та повернися на берег.

Ти – спостерігач, ти не маєш думати всі свої думки, а лиш обираєш, що тобі робити.Для того, щоб досягти цього стану, щоб він став звичним, необхідно практикувати mindfulness хоча б 10-15 хвилин на день. Ти сидиш та стежиш за диханням, а твій тривожний мозок буде постійно підкидати якісь думки.

Тож твоє завдання – визначати це та повертатися до спостереження за диханням. Також можна робити “усвідомленими” щоденні справи, наприклад: під час чищення зубів, приймання душу або прогулянки звертай увагу саме на цю справу, а не на власні думки.

І щоразу, коли думки наче витягують ковдру на себе, помічай це, зазначай для себе та повертайся до відстороненого спостереження за ними.

Якщо під час зосередження на собі у тебе з’являється почуття провини, що начебто ти не маєш права отримувати задоволення, згадай правило, що супроводжує використання кисневих масок у літаку: якщо подорожувати з дитиною, маску надягають спочатку на себе, а потім – на дитину. Таким само чином і тут – спочатку відновлюємо емоційну стабільність зсередини, щоб мати ресурси підтримати та близьких та рідних.

Центр Ахалар – це місце, де ви можете навчитися практиці mindfulness, яка допоможе вам знайти спокій у своєму житті. Тренери центру Ахалар навчають практикам mindfulness та створюють атмосферу дружелюбності і підтримки на своїх ретритах та курсах, щоб практиканти могли почуватися комфортно і безпечно.

Проект ESU / Програма «Стійкість» реалізується Фондом домів прав людини у консорціумі громадських організацій на чолі з ERIM, у партнерстві з Фондом «Східна Європа», Домом прав людини у Тбілісі, Білоруським домом прав людини імені Бориса Звозскова та Чорноморським фондом регіонального співробітництва за фінансової підтримки Європейського Союзу. А також підтримано Національним фондом демократії (NED).
Поділитися