Досвід

Адаптація українців під час війни

7,9 млн українців виїхали за кордон під час війни. Ця цифра згадується на сайті управління у справах біженців ООН. Додатково 5,9 млн є внутрішньо переміщеними особами. Польща, Німеччина, Чехія і Словаччина — країни, в яких українців опинилося найбільше. Цифри коливаються, бо дехто повертається в рідну країну, а хтось їде далі у пошуках щастя. Як полегшити собі життя під час війни і на якому етапі зараз ви? Приклади та історії з практики центру “Ахалар” (Чернігів).

 

Шість етапів адаптації

Щоб адаптуватися під час війни, потрібно відповісти собі на два питання: “На які процеси я можу впливати, а на які — ні?” І намагатися зосередитися на вирішення тих, які доступні в першу чергу. При цьому доведеться врахувати кількість етапів адаптації і особисті упередження та вміння бачити позитивні зміни. 

 

— Я чекала закінчення війни вісім років, — каже Ольга, якій довелося з Луганщини переїхати до Вінниці, — а вийшло так, що для мене війна йде дев’ять років, і тільки тепер я дозволила собі жити.  

 

Ользі довелось на собі відчути — як це пройти шість етапів адаптації. Але думати про це було ніколи, бо вона працює з ВПО в одній з міжнародних організацій.

 

З якими ж змінами доводиться стикатися тим, кому довелося змінити місце проживання? Unicef Ukraine наводить шість етапів адаптації:

 

  1. Організація побуту для себе та дітей. Опинившись на новому місці перебування, потрібно організувати свій побут і зорієнтуватися в просторі: посуд, наявність ліжка, гарячої води тощо.
  2. “Усе не так як вдома”.  У цей період проявляється втома і апатія, розгубленість. Поступово приходить усвідомлення, що ти не вдома.
  3. “Як надовго ми тут”. Ситуація невизначеності характерна тим, що важко відповісти собі та оточуючим на питання “Що плануєте робити далі?” Ці питання стосуються школи дітей, роботи, лікування тощо. 
  4. Планування (короткострокове та довгострокове). У цей час відбувається первинна адаптація, коли прямих загроз людина не відчуває. І вже встигла зорієнтуватися — відвідати найближчий магазин, аптеку, лікаря тощо. 
  5. Інтеграція. У цей час проживається психотравматичний досвід — бойові дії, розлучення з близькими, втрата звичного стилю життя і середовища. Людина шукає опору на ресурси, допомагає собі та іншим. 
  6. Прийняття. Дехто називає цей період емоційних гойдалок, бо відбувається проживання одночасно двох процесів. Перший — проживання подій, що пов’язані з війною. Другий — прийняття змін, які вже відбулися у нових умовах.

 

Обговорення нагальних питань. Тренінг для волонтерів, які купують дрони для ЗСУ. Грудень, 2022

 

Як собі допомогти?

Хтось справляється самотужки, хтось звертається до спеціалістів. Кожний по-своєму проходить етап проживання травм. Навіть якщо ви фізично не постраждали, ваш будинок цілий, але ви опинилися у новій країні — з психікою доведеться попрацювати. Бо буде сум, почуття “провини цивільного”, злість, образи та інші емоції, які не варто тримати в собі, а екологічно з ними справлятися.

 

Невизначеність у житті є завжди. Але у мирний час ми можемо планувати і долаємо перешкоди, які виникають. У період війни невпевненість у майбутньому виглядає виразніше і масштабніше. 

 

А ще невизначеність генерує велику тривогу. З усіма емоціями, які зараз виникають, потрібно екологічно працювати, виговорювати їх і легалізувати — називати ці стани. Блокування негативних емоцій матимуть наслідки на психіку і тіло. 

 

Вплив війни на психічне здоров’я українців колосальний. “Щонайменше кожна п’ята людина буде мати негативні наслідки для психічного здоров’я, а кожна десята відчує ці наслідки на рівні середньої тяжкості або важкої хвороби”, — про це повідомляє міністр здоров’я України Віктор Ляшко.

 

— Наш центр гуманістичних технологій “Ахалар” продовжує працювати під час війни і ми вже бачимо наслідки, які спричинила війна на ментальне здоров’я українців. Тим, хто пережив травми або навіть мультитравми доведеться звертатися до спеціаліста, — говорить директор з розвитку і психотерапевт Юрій Трохименко. — Психотерапевт на відміну від психолога, вміє відшукати травму — потенційну міну, яку потрібно “розмінувати”, щоб вона в якийсь момент життя не вибухнула і не спричинила інші травми. Це робиться через симптоматику — наприклад, людина боїться темноти. А чому, вже не пам’ятає. Бо в дитинстві була якась подія, пов’язана з темнотою. Тепер самої події людина не пам’ятає, а страх на темноту залишився. 

 

Щоб підтримати себе варто:

1) зосередитися на маленьких кроках. Не розумієте, що буде через 1-3 місяці? Дайте собі ради сьогодні або на тиждень. Що будете робити? Чим зайняти дітей? Які страви готувати? Як відпочивати?

 

2) дбати про своє тіло і сон. Вчасно харчуватися корисною їжею, встигати бути на свіжому повітрі, досипати свою норму у різні періоди доби. 

 

3) творчо реалізовуватися. Це може бути волонтерська допомога у плетінні сіток, малювання з дітлахами чи дорослими, вишивка чи навіть співи. 

— Живу в окупації з початку війни, — каже Олена, директорка картинної галереї в одному з міст Херсонщини, — щоб не сумувати, згадала про вишивку, до якої у мирний час руки не доходили.

 

Не відкладати життя на потім, а продовжити робити, по можливості, більшість звичних справ — саме це допомагає роботі психіці і не впасти в депресію.  

 

Знайти опору  

За концепцією body-mind, тіло і свідомість — це одна цілісність. Тому те, що переживає свідомість завжди відображається емоційно і тілесно. 

 

— Будь-яка травма проявлена на рівні думок, емоцій, тілесних відчуттів, — каже психотерапевт Юрій Трохименко, — В залежності від типу травми підбирається робота з нею. 

Якщо ви не профі, то ви не володієте методологією як “розряджати” травмований досвід. А психотерапевт знає як це робити, повинен безпомилково визначати і допомагати. “У кожного з нас у психіці є сліпі плями із-за травм — дитячих, травм розвитку, травм прив’язаності. І в них закрита наша радість, безпосереднє сприйняття — така дитяча чутливість сприйняття життя”, — каже Юрій. 

 

Техніка тілесної роботи — bodywork. Вона допомагає інтегрувати тіло.

 

За словами спеціаліста, коли внутрішня дитина поранена, то життя перетворюється на пекло, бо ця дитина усюди бачить проблему і негатив. Завдання психотерапевта — знайти цей травмуючий досвід і знешкодити, полегшити сприйняття людини. Більшість просто не помічають цей травматичний досвід і вважають, що вони самі справляються і у них все нормально.

 

За період війни команда центру “Ахалар” провела консультації за запитом, тренінги та ретрити для представників третього сектору — правозахисників, волонтерів, психологів. Теми, з яких довелося працювати — контейнерування емоційного навантаження, профілактичні методи під час стресових ситуацій, прийоми стабілізації і робота з тілом. Тільки восени було проведено три 5-ти денних ретрити у Карпатах для 40 учасників (волонтерів, людей допомагаючих професій, психологів і родичів загиблих під час війни). Більш детально про діяльність Центру можна прочитати у звіті.

 

Куди звернутися за психологічною допомогою:

Українські терапевти консультують активістів, правозахисників та усіх представників третього сектору з питань вигорання та продуктивності.

Чернігівський гуманістичний центр “Ахалар” — https://ahalar.org/. Долучайтеся до нас у фб — https://www.facebook.com/CenterAhalar

 

Автор: Оксана Гунько