Бібліотека

5 СПОСОБІВ ПРОТИСТОЯТИ СТРЕСУ ЧЕРЕЗ РОБОТУ ЗІ ЩЕЛЕПОЮ від Тамари Придатко

Центр Ахалар у багатьох проєктах перетинався та співпрацював з практикуючою психологинею для дітей та дорослих, засновницею корекційного центру «Наші діти» – Томою Придатко. Прочитали її  щирий та, на нашу думку, актуальний допис про роботу зі щелепою і, з дозволу авторки, ділимося ним в рамках інформаційної кампанії про ментальне здоров’я.

 

«ЩЕЛЕПА

Коли ми стресуємо зажимається тіло. Не знаю, як ви, а я вже відчуваю свою щелепу. Вже декілька днів прокидаюсь і ловлю себе на тому, що моя щелепа така моцно стиснута, наче я когось розривала нею уві сні/ Я вдячна за відео стьобів і танців наших військових, бо це дає розрядку і дає тілу можливість відпускати. Чого не скажеш про тих, хто тут – ану швидко всі танчити, співати і малювати!

Ітак. Так само, як чистити зуби і мити тіло, нам тре, шановні ,піклуватись про свою кукуху. Якщо про щелепу, то:

1) Позіхати. Часто, широко, смачно. Якщо відчуваєте, що щелепи вже поміцнішали від напруження – можете разів з 6-7 за підхід смачно і широко позіхнути.

2) Розслаблюємо таз, так, саме таз, бо він синхронізує зі щелепами, можна танчити, крутити тазом вісімочки, попросити друга потрусити вас за ноги, “метелика”, “жабку” – вибирайте.

3) Співайте. Це і рефлексія, і дихання (дуже нам потрібне!) і таки розслабленні і ворушіння взагалі мускулатурою обличчя.

4) Діти обожнюють, коли я їм кажу, що домашнє завдання – корчити рожі. Корчіть рожі, перед дзеркалом, в ліжку, гуляйтесь,з цим – і Йода тут вам в поміч, і Котигорошко – міміка наше все, досить бути весь час серйозними дорослими.

5) Самомасаж. Вказівними пальцями знаходимо з двох сторін від вилиць точки кріплення верхньої та нижньої щелеп. Спочатку робимо рухи схожі на вкручування пальцями при зімкнутих щелепах в одну, а потім в іншу сторони. Повторюємо цю вправу при розімкнених щелепах. Кожен круговий рух пальцями потрібно повторити 16 разів. Після цього знаходимо точки кріплення щелеп, приблизно на середині нижнього краю очниці і повторюємо рухи в одну і іншу сторону.

Робити масаж і вправи можна щодня.

Але якщо вам здається, що – та ну стільки часу на це – подумайте, скільки часу ви потім витратите на лікування і стабілізацію. Готуємось сьогодні.»

Стаття опублікована в рамках проєкту «У складні часи ми стаємо сильнішими» за фінансування Національного фонду підтримки демократії NED (National Endowment for Democracy).

Поділитися